Acoperișul Bisericii Evanghelice din Laslea

În Transilvania există peste 160 de biserici fortificate și aproximativ 100 de biserici construite în Evul Mediu. În prezent, mai mult de jumătate dintre ele se află în diverse stadii de degradare.

Dächerprogramm (programul de acoperișuri) se referă la reparația acoperișurilor aflate în stare avansată de degradare și îmbunătățirea sistematizării verticale. Principalul scop al acestor intervenții este de punere în siguranță a patrimoniului, prin asigurarea etanșeității învelitorii și prin îmbunătățirea sistemelor de evacuare a apelor pluviale. Reparațiile de dulgherie se realizează prin tehnici tradiționale, în conformitate cu standardele conservării clasice. Reparațiile în cadrul învelitorilor impun desfacerea completă a acestora, curățarea și refolosirea celor aflate în stare bună și înlocuirea celor degradate sau completarea celor lipsă cu țigle vechi sau produse manual. Sistematizarea verticală se îmbunătățește fie prin decolmatarea jgheaburilor existente sau prin propunerea unui sistem de jgheaburi, fie prin scurgerea apei la picătură, și prin propunerea unei rigole perimetrale, care să direcționeze apa corespunzător.

Biserica fortificată din Laslea Satul Laslea aparține comunei cu același nume și se află în județul Sibiu. Prima mențiune documentară a localității datează din anul 1317. Ansamblul este alcătuit din biserica evanghelică, zidul de incintă și clopotnița. Imobilul se regăsește pe Lista Monumentelor Istorice, având codul SB-II-m-B-12410. Inițial, a fost construită o bazilică cu trei nave și turn de vest, la sfârșitul secolului al XIII-lea. Aceasta era poziționată cu orientarea est-vest, însă a fost demolată în anul 1840, excepție făcând turnul clopotniță, care se regăsește și în zilele noastre în zona vestica a incintei. Pe peretele estic al turnului încă se poate recunoaște urma acoperișului vechi. Biserica actuală, a fost construită în anul 1842, cu o orientare diferită față de precedenta, și anume sud-nord, lăsând turnul un element independent. În zidul perimetral, de mică înălțime, ce înconjoară biserica și turnul clopotniță se mai pot recunoaște drumul de strajă și orificiile de tragere ale turnului.