Ruși

În Transilvania există peste 160 de biserici fortificate și aproximativ 100 de biserici construite în Evul Mediu. În prezent, mai mult de jumătate dintre ele se află în diverse stadii de degradare.

Dächerprogramm (programul de acoperișuri) se referă la reparația acoperișurilor aflate în stare avansată de degradare și îmbunătățirea sistematizării verticale. Principalul scop al acestor intervenții este de punere în siguranță a patrimoniului, prin asigurarea etanșeității învelitorii și prin îmbunătățirea sistemelor de evacuare a apelor pluviale. Reparațiile de dulgherie se realizează prin tehnici tradiționale, în conformitate cu standardele conservării clasice. Reparațiile în cadrul învelitorilor impun desfacerea completă a acestora, curățarea și refolosirea țiglelor aflate în stare bună și înlocuirea celor degradate sau completarea celor lipsă cu țigle vechi sau produse manual. Sistematizarea verticală se îmbunătățește fie prin decolmatarea jgheaburilor existente sau prin propunerea unui sistem de jgheaburi, fie prin scurgerea apei la picătură, și prin propunerea unei rigole perimetrale, care să direcționeze apa corespunzător.

Biserica fortificată din Ruși Satul Ruși aparține comunei Slimnic, aflată în județul Sibiu. Prima mențiune documentară a localității datează din anul 1424. Ansamblul este alcătuit din biserica evanghelică, zidul de incintă și clopotnița. Imobilul se regăsește pe Lista Monumentelor Istorice, având codul SB-II-m-B-12529. Inițial, în anul 1636 a fost construită o biserică evanghelică în locul unei biserici catolice mai vechi, însă, ulterior, în anul 1780, din cauza unor alunecări de teren, aceasta s-a prăbușit. În 1782 se construiește actuala biserică, cu un cor pătrat și închidere poligonală, acoperite cu tavan drept. În anul 1845 cele două săli laterale au fost demolate, acestea fiind complet îndepărtate în anul 1920, când biserica a trecut printr-un proces de reparații, deoarece în anul 1914, biserica fusese închisă în urma deficiențelor structurale. Biserica este înconjurată de un zid de incintă simplu, pe care se regăsesc găuri de tragere. În anul 1741 au fost menționate mai multe turnuri, dar aceasta erau în stare de degradare. Clopotnița, construită în anul 1749, este poziționată în zidul cetății. În anul 1858 s-a constatat că aceasta se abate de la verticală cu 18 °.